Håndboldens oprindelse kan spores tilbage til middelalderen, men det var i 1906, at reglerne for moderne håndbold først blev skabt i Danmark. Spillet er enormt populært i Nord- og Østeuropa, men spilles over hele verden.

Spillets styrende organ er Det Internationale Håndboldforbund, som også arrangerer verdensmesterskaberne. Det menes, at der er omkring 19 millioner håndboldspillere i verden i dag.

Håndbold spilles traditionelt indendørs, men der har været variationer såsom felthåndbold og strandhåndbold (nogle gange omtalt som sandbold), der er blevet spillet udendørs.

Genstand for spillet

Formålet med håndbold er at score flere point end din modstander.

En håndboldkamp varer i en regulær 60 minutter. Dette er opdelt i to perioder á 30 minutter hver med et interval på 15 minutter. For yngre spillere, periodetiden kan reduceres til 20 minutter.

Spillere og udstyr

Standard håndboldspil har 7 spillere på hver side, seks udespillere og en målmand. Et hold vil også have 7 udskiftere, som kan bruges løbende og uden at skulle underrette dommeren.

Der er et halvcirkelområde omkring hvert målområde, nogle gange omtalt som folden eller zonen. Der er også en stiplet halvcirkellinje, som ligger 9 meter fra mål, som er frikastlinjen.

Bolden skal være lavet af læder eller syntetisk materiale, og den skal have en størrelse, der passer i hånden på en spiller. Det betyder, at der er tre reguleringsstørrelser af håndbold. En for over 8s hvor bolden har en omkreds på 50-52 cm, en II for kvinder og mænd i alderen 12 til 16 år, hvor bolden har en omkreds på 54-56 cm og en III for mænd på 16 år og derover, med en omkreds på 58-60 cm.

En håndboldkamp kan spilles med en bane, to mål og en bold. Officielle spil vil se hold, hvor uniformer.

Scoring

Et mål scores i håndbold, når bolden kastes i modstanderens mål.

At vinde spillet

For at vinde i håndbold skal du score mere end din modstander.

Hvis håndboldkampen er trukket så skal der være en vinder; derefter spilles perioder med overtid med maksimalt 2 5 minutters perioder. Hvis resultaterne stadig er lige, en shoot-out bruges til at bestemme resultatet af spillet.

Regler for håndbold

• En kamp består af to perioder á 30 minutter hver.
  • Hvert hold består af 7 spillere; en målmand og 6 markspillere.
  • Outfield-spillere kan røre bolden med enhver del af deres krop, der er over knæet.
  • Når en spiller modtager besiddelse, de kan passere, holde i besiddelse eller skyde.
  • Hvis en spiller har besiddelse, de kan drible eller tage tre skridt i op til tre sekunder uden at drible.
  • Kun målmanden må komme i kontakt med gulvet i målfeltet.
  • Målmænd må ud af målfeltet, men må ikke beholde boldbesiddelsen, hvis de er uden for målfeltet.