Cheptegei tager det sidste podietrin for at vinde 10.000 guld

Sidste nat i Doha! 2019 IAAF verdensmesterskaber i atletik

Joshua Cheptegei, verdensmester på 10.000 meter 2019

6. oktober 2019

Doha, Qatar

Mændenes 10.000 meter løb var en af ​​mange finaler på den 10. og sidste dag af 2019 IAAF World Athletics Championships. Da mændenes maraton var blevet afholdt aftenen før - ved midnat, intet mindre - var der ingen chance for det ofte forsøgte marathon/10.000 m double. Denne 10.000 meter finale ville være mere ren og består hovedsageligt af 10K specialister og kun to atleter, der dobles tilbage fra 5000 meter løbene afholdt tidligere i denne samling.

Fordi globale 10.000 meter-finaler næsten altid er taktiske anliggender, er verdensførende clockings af begrænset hjælp til at forsøge at projektere verdensmesterskabspræstationer. Etiopieren Hagos Gebrhiwet er #1 på verdensranglisten med en klokkeslæt på 26:48.78, som han vandt det fyldte Hengelo-løb tidligere på året ved at slå et antal atleter, der skal konkurrere i denne 25-runders finale. Den 22-årige Yomif Kejelcha, #3 på WL-listen til 26:49.99, er et utroligt ungt talent, der godt kunne være en faktor i denne finale. Rodrigue Kwizera [#4 på WL], etiopiske Andamiak Belihu [#5 på WL] og schweiziske Julien Wanders [#10 på WL] kunne alle kæmpe om medaljerne. Leonard Korir og Lopez Lomong, de to amerikanere, mangler de prangende imponerende under-27 minutters clockings, men kan blive ret indflydelsesrige i et taktisk tempofyldt løb.

Da finalen udfoldede sig, var 20 atleter samlet bag den tidlige leder, Ugandas Abdallah Mande, som løb feltet gennem de første to kilometer i 5:27. Ved 3K [8:08] førte kenyanske Ronex Kipruto det tætpakkede felt med Gebrhiwet på 2. og Etiopiens Belihu på 3. plads. Kipruto fortsatte med at diktere tempoet med kilometersplit i de lave 2:40'er, indtil Ugandas Joshua Cheptegei overtog føringen lige før 6K [nåede i 16:16]. Ugandierens tempo var kortvarigt, da hans kenyanske rival gentog frontpositionen, øgede tempoet og førte en pakke på 8 [inklusive Cheptegei, Kenyas Rodgers Kwemoi, USA's Lopez Lomong, Canadas Mohammed Ahmed, Gebrhiwet, Belihu og Kejelcha] gennem et 7. kilo på 2:40 [18:56] – løbets hurtigste. Kipruto fortsatte med at gå i spidsen, som nu faldt til 6, indtil Cheptegei tog over lige før 9 kilometer nået på 24:20 [2:40]. Med det rigtige kapsejlads nu i gang, kæmpede Kipruto for at blive hos de to ledere – Cheptegei og Kejelcha – da trioen kom ind i klokkeslættet. Den førende duo kæmpede side om side, mens de ræsede ned ad baglæns, hvor ugandierne klamrede sig til en lille fordel, da de rundede den sidste kurve til opgøret på hjemmebane. Et tilbageblik fra Kejelcha med 80 meter tilbage var det afslørende signal om, at etiopieren gav slip, da Cheptegei sejlede videre til sejren og krydsede stregen på 26:48.36, den 2. hurtigste vindertid i verdensmesterskabets historie. Kejelcha krydsede 2. i en personlig rekord på 26:49.34, mens den pacing-arbejdshest Kipruto [26:50.32] erobrede bronzen.

På pressekonferencen efter løbet skitserede Kejelcha den sidste omgangs kamp om guldmedaljen. "Jeg tror, ​​jeg havde den rigtige plan. Cheptegei er en meget stærk mand, og jeg prøvede at løbe med ham. Det var mig en fornøjelse at løbe med ham. Jeg ville vinde en medalje ved min første 10.000 m finale, og jeg gjorde alt for at være konkurrencedygtig. Jeg gik ikke for tidligt, det var det rigtige tidspunkt, men Joshua var hurtigere. Jeg prøvede at holde ham væk, men det er ikke let, fordi han er en meget stærk atlet og har en stærk spurt. Så jeg skulle være stærk på sidste omgang. Det er aldrig slut, før du når målstregen.”

For den nye mester var sejren særlig sød. For to år siden ved Londons verdensmesterskaber vandt Cheptegei sølvmedaljen i mændenes 10.000 meter-finale, kun 0,45 sekunder efter den legendariske Mo Farah, en flere gange olympisk og verdensmester. ”Ved den sidste udgave af verdensmesterskaberne i London lærte jeg en masse ting af alle de andre atleter. Jeg kom til disse mesterskaber med to planer. Plan A, og hvis det ikke skulle virke, havde jeg plan B og plan C,” forklarede den regerende verdensmester i langrend. "Dette var plan A. Så det var virkelig vellykket for mig." Den ugandiske verdensmester delte sin vej op til disse mesterskaber. "Min sæson har været fantastisk. Siden jeg startede sæsonen er det gået godt for mig. Jeg talte med min træner, og han støttede mig med råd og fik mig til at tro på mig selv. Og så har der været en masse præstationer fra verdens cross country, da jeg måske var 50 procent fit, og så banesæsonen, selvfølgelig. Jeg løb ikke i Diamond League i hele 2018 efter en skade, selvom jeg havde Commonwealth Games. Det var først efter dette års Diamond League-finale, at jeg troede, at jeg kunne vinde verdensmesterskaberne. Og her er jeg i dag. Det var virkelig en fantastisk præstation.”

Med hensyn til amerikanerne var Lopez Lomong foran i løbets senere faser, men han var ude af stand til at indkalde den afslutning over den sidste kilometer, der ville få ham ind i blandingen for en medalje. Han ville slutte på en 7. plads med en personlig rekord på 27:04.72. Lomongs holdkammerat Leonard Korir, sluttede 13. i 28:05.32.