Blink ikke! Kentucky Downs Turf Season er kort og sød

Af Noel Michaels

Græsvæddeløb med høje indsatser er vendt tilbage til Kentucky Downs, men du har kun seks dage over to uger til at deltage i kapsejladsen og væddemål i den kun græstørv-oase, som ligger tæt på grænsen mellem Kentucky og Tennessee, ikke langt fra Nashville.

Kentucky Downs er hjemsted for en 1 5/16-mile græsbane med en ikke-oval form og bølger op og ned ad bakker. Med subtile højdeændringer gennem hele banen, et gennemgribende sving ind i strækløbet og en kvart mile fra slutningen af ​​det sidste sving til målstregen, er løb i Kentucky Downs unikt i Nordamerika.

Kentucky Downs-stævnet 2019 består af seks datoer – 7. september, 9-10, 12-13, 16. Fem er tilbage efter åbningsdagen mandag efter et 11-løbsprogram der inkluderede en sjælden "ingen konkurrence" i løb 5, da startporten åbenbart åbnede ved en fejl med to heste, der endnu ikke var læsset.

Forvent store felter, fordi Kentucky Downs fører landet et gennemsnitligt felt på 11 startere pr. løb. Hvorfor er alle hestene og ryttere der, spørger du?

Pungene, selvfølgelig. Kentucky Downs fører nationen med gennemsnitlige daglige pengepunge på $2 millioner, for i alt $10 millioner i pengepungudbetalinger til stævnet. Derudover er Saratoga og Del Mar netop afsluttet, og racerløb i New York og Californien starter ikke før om 10 dage – 18. september i Belmont Park og 19. september i Santa Anita.

Hvis rige punge og store felter ikke er nok for handicappere til at blive involveret i at satse Kentucky Downs, så burde de lave takeout-rater være det. Banen har den laveste blandede takeout-rate i landet, med nøjagtige værdier på 18,25 procent, plus 16 procent for WPS og 19 procent på næsten alle andre væddemål såsom trifectas, superfectas, daglige doubler, pick 3, super hi5 og pick 6. Populære væddemål som valg 4 og valg 5 har superlave 14 procent takeouts.

Banen vil være vært for 16 all-turf stakes-løb plus Claiming Crown-programmet den 16. september. Stævnets fem graderede indsatser er Kentucky Turf Cup (G3), damerne Turf Stakes (G3), Runhappy Turf Sprint (G3), Ladies Turf Sprint Stakes (G3) og Franklin-Simpson Stakes (G3).

Pungstrukturen for natten er også høj på alle niveauer. Jomfru-specialvægte løber for $90.000 punge (inklusive KTDF-penge), og hævdede løb vil køre for en pung på $45.000. Startergodtgørelsesløbene vil køre for $90.000 punge, og godtgørelser vil køre for $95.000. Maiden claimers prale af $40.000 punge. Banen vil også være vært for en kvartet af Claiming Crown Preview-løb den 16. september, hver med en pung på $100.000. Dette er grunden til, at så mange ryttere elsker at komme til deres heste i Kentucky Downs.

Turf-heste migrerer til Kentucky Downs fra hele verden, men hvor kommer de fleste vindere fra? Det burde ikke være nogen overraskelse for handicappere, at flest vindere sidst kørte på Saratoga. De næstbedste vindere fra ville være Ellis Park. Arlington-heste gjorde det også godt tidligere, men sandsynligvis ikke i år, da banen knap kørte. Andre baner, der producerer de næste Kentucky Downs-vindere, omfatter Indiana Grand, Delaware, Colonial Downs og Del Mar. Hestene, der ankommer fra disse baner, har en tendens til at klare sig bedre end afskiberne fra Gulfstream Park, Monmouth, Woodbine, Mountaineer og Europa. Kentucky Downs er ikke et paradis for at vinde førstegangsstartere. I gennemsnit vindes kun 1-2 løb pr. stævne af førstegangsstartere.

På grund af stor del af feltstørrelserne kan du også forvente store gevinster, fordi de to næsten altid går hånd i hånd. Landsgennemsnittet for vinderfavoritter ligger altid omkring 30-33 procent, men hos Kentucky Downs er det kun 26 procent. På den anden side ønsker du dog heller ikke altid at skyde efter stjernerne, når du satser på Kentucky Downs langskud. Det skyldes, at omkring 65-70 procent af Kentucky Downs-løbene vindes af en af ​​de første fire favoritter.

Den dominerende træner hos Kentucky Downs er sædvanligvis Mike Maker, og i år bør ingen undtagelse være. Maker vandt fire træningstitler i træk fra 2015-2018 med i alt 33 sejre i løbet af det tidsrum. Han vandt tre løb sidste år, hvilket var en sejr bag mødelederne, der havde fire sejre hver (Joe Sharp, Ian Wilkes og Wesley Ward). Maker burde dog få revanche i denne sæson. Han har flere heste med sig, der udmærkede sig under den første halvdel af Saratogas stævne.

Maker ejer 55 karrieresejre i Kentucky Downs. Den fjerne andenplads på listen i Wesley Ward med 33, og han vil igen være velrepræsenteret med sine græssprintere og jomfruer.