The Sports Archives - 1980 United States Men's Hockey Miracle on Ice

Dette foto af ukendt forfatter er licenseret under CC BY-NC-SA

Hvis du talte med en amerikansk sportsfan i dag og sagde, at en sejr i 1980 over Sovjetunionens ishockeyhold var en fantastisk præstation, ville de ikke være for sikre på din udtalelse. Det er noget, du kun fuldt ud kan forstå, hvis du gennemlevede de dage.

Når vi ser tilbage på 1970'erne og begyndelsen af ​​1980'erne, er det indlysende for enhver, at Sovjetunionen var det førende hold på isen i disse år. Selv canadierne kunne ikke komme tæt på dem, og USA var bestemt ikke et hold, der forventedes at holde stand. Selv da de nåede finalen ved vinter-OL i 1980, forventede alle en tæsk.

Selv de mest optimistiske forudsigelser forud for kampen sagde, at det ville være fantastisk, hvis USA gjorde det konkurrencedygtigt. Andre sagde, at det ville være fantastisk, hvis amerikanerne kunne få et mål og ikke lukke for mange ind til sidst. Et 3-1-nederlag ville være noget, de ville være stolte af at se, givet Sovjetunionens magt i den sport og på det tidspunkt.

Men amerikanerne gik et skridt videre. Spillerne satte deres livs spil på, og de kom ud som 4-3 vindere. I de fleste af disse tilfælde er det et tidligt angreb, der afgør spillet. Men amerikanerne voksede ind i dette spil. Stillingen var 2-2 efter første periode, og Sovjetunionen var foran 3-2 i slutningen af ​​anden periode. I dette øjeblik forventede de fleste, at de ville stikke af med det. Men amerikanerne havde andre ideer.

De samlede sig og scorede to ubesvarede mål i tredje periode og vandt kampen 4-3. Det var et fantastisk spil, ikke kun for resultatet, men på grund af, hvad det betød for USA. Det var en sejr over "fjenden", i en sport, hvor de ikke skulle have nogen chance. Nok, hjemmebanefordelen spillede sin rolle, men selv det New York-publikum forventede ikke noget fra deres helte den aften.

Sovjetunionen havde nogle utrolige spillere på den liste, og den bedste blandt dem var Vladislav Tretiak. Han blev af alle betragtet som den bedste målmand i verden på det tidspunkt. Han var dog ikke på sit bedste i kampen, og han blev erstattet af sin træner efter første periode. Det var et chokerende træk for mange, og det gav ikke pote i sidste ende.

Sportsspil bliver endnu mere ikoniske af kommentarerne omkring disse fantastiske øjeblikke. Og hvis du spørger en fan, der så spillet på tv, mens det skete, vil de fortælle dig om det ikoniske opkald fra kommentatoren Al Michaels, da spillet nåede sin konklusion. "Tror du på mirakler? Ja!" han sagde. Det var et øjeblik, som amerikanske sportsfans aldrig vil glemme. De, der fulgte ishockey på det tidspunkt, ved, hvilken historisk præstation det var for et amerikansk hold at slå Sovjetunionen den nat.