Olympiske medaljevindere vinder i kvinders 800 meter

Semenya_CasterFV-London17.jpGCaster Semenya vinder 800 meter, Francine Niyonsaba, sølv og Ajée Wilson, foto af PhotoRun.net

USA's Ajée Wilson vinder bronze

13. august 2017

London, England

Før finalen på kvindernes 800 meter reflekterede et stort antal atletik-fans over den næsten perfekte form-chart progression fra det indledende felt på 45 til de 8 finalister stadig stående. Sandt nok formåede Hvideruslands forsvarende mester Marina Arzamasova ikke at gå videre end første runde. Men en analyse af de 37, der ikke nåede det så langt, afslørede meget få andre uventede tab. For mange havde finalefeltet formet sig, som de havde håbet:de 3 polerede Rio-finalister mod de hurtigt forbedrede amerikanske træningspartnere:Ajée Wilson og Charlene Lipsey.

Da finalen gik i gang, fandt den hurtigstartende Wilson konkurrence om stangen, da Francine Niyonsaba bevægede sig frem til fronten. Den olympiske sølvvinder fløj med 200 meter i 27.08 med Ajée gemt tæt bagved. Burundi-atleten tog klokken i 57.98, efterfulgt af Wilson [58.12] og Kenyas Margaret Wambui [58.36]. Verdenslederen Caster Semenya [58.53] - den regerende olympiske 800 m mester - blev 6. pladsen. På baglæns gjorde Wilson - som blot uger tidligere havde sat den nye amerikanske 800 meter rekord på 1:55.61 - et livligt træk til føringen, som Niyonsaba afviste. Da Niyonsaba passerede 600 meter på 1:27.07, bevarede Niyonsaba en lille margin over Wilson, men Semenya lukkede hurtigt på parret.

Den sydafrikanske olympiske mester svingede bredt ud fra det sidste sving, udløste et kraftfuldt drive ned ad hjemstrækningen og krydsede først i en verdensførende 1:55.16. I en forbløffende styrkedemonstration udsendte Semenya - som havde scoret bronze i kvindernes 1500 meter-finale tidligere i stævnet - negative delinger og løb det sidste kredsløb på 56,63 i sit 6. løb i disse mesterskaber. Som hun gjorde i Rio, lukkede Niyonsaba [1:55.92] effektivt for at snuppe sølvet, mens Wilson [1:56.65] tog bronzen. Wambui [1:57.54] og Lipsey [1:58.73] sluttede på 4. og 6. plads, da alle 8 finalister dykkede under 1:59.

"Endnu en verdenstitel er en fantastisk ære for mig," sagde Semenya bagefter. "Jeg elsker at gøre det her i London. Publikum er så imødekommende over for mig, og det får det til at føles endnu mere specielt." Verdensmesteren tog sig ikke tid til at identificere en ny udfordring. "Jeg har de olympiske, verdens- og Commonwealth-titlerne nu, så måske er det tid til at målrette verdensrekorden. Det er den næste ting på listen. Jeg ved, det bliver svært, men jeg bliver nødt til at prøve snart, måske." Anden Niyonsaba var glad for igen at komme på podiet. "Jeg er meget, meget glad. Denne medalje er til alle burundiere, og de er glade nu. Jeg er Burundis bedste løber," erklærede sølvvinderen, som også hyldede det stærke felt i sin helhed. "I denne finale så alle godt ud; alle konkurrenter er stærke. Så jeg slap derfra så hurtigt som muligt for at gøre det til et hurtigt løb."

Bronzevinder Ajée Wilson var begejstret over at vinde sin første globale udendørsmedalje som senioratlet. "Jeg forventede ikke podiet, jeg var klar til at kæmpe, angribe de tre bedste og se, hvad der sker. Mod dette stærke felt forsøgte jeg at fokusere på mit eget løb," forklarede den 23-årige amerikanske mellemdistancespecialist. . "Jeg forsøgte at sætte farten op på de sidste 100 meter, lige meget om jeg kom ud af en medalje. Jeg gjorde mit bedste, pressede den 100 procent." Mens Ajées tid var genert af hendes nye seneste amerikanske rekordmærke, er hendes 1:56.65 mesterskab ikke desto mindre den #3 amerikanske præstation på denne distance. Wilsons glæde var tydeligt tydelig. "Jeg føler mig super-glad; publikum var super-fantastisk og super-speciel i aften. Publikum var elektrificerende, højlydte og så støttende. Jeg er ikke sikker på min næste tidsplan endnu, jeg ser bare frem til at tage hjem i morgen. For dette , Jeg må takke Gud, min træner, mine holdkammerater og alle de mennesker, der var opløftende og støttede mig på denne måde."