Træningsøvelser til forbedring af målmandsfærdigheder

At forbedre sig som målmand involverer at arbejde med reflekser, smidighed, benhastighed, beslutningstagning og hånd-øje koordinering. For at finpudse disse færdigheder, Der kræves masser af øvelse og konstant gentagelse – nogle gange i et miljø, der genskaber intensiteten og ofte kaotiske karakter af en rigtig kamp. Der er fem øvelser for målmænd, der kan udvikle alle disse færdigheder, hvis de bruges som en del af et omfattende træningsregime.

1. Forsvar det høje kryds

At forsvare kryds er en af ​​en målmands mest vitale roller, så det er vigtigt at praktisere kunsten i en presset situation. Start denne øvelse ved at skabe et kvadrat på 15 x 15 meter ved hjælp af træningskegler. Din målmand og to angribere bør starte midt på pladsen, og en udespiller skal placeres ved hver kegle - som skal være nummereret et til fire. Træneren råber derefter tilfældigt tal, og spilleren ved den tilsvarende kegle skal sparke en høj bold i retning af målmanden. Angriberne på pladsen bør angribe bolden, mens målmanden forsøger enten at fange den eller slå den i sikkerhed. Tal skal kaldes tilfældigt i to til tre minutter ad gangen.

2. Skudstop

Denne relativt simple øvelse kræver brug af standard målstolper og et klart defineret straffesparksfelt. Målmanden skal begynde på mållinjen, og en angriber bør starte omkring 40 yards væk. Angriberen starter med at spille bolden fremad rundt – vælge hvilken retning han vil løbe i. Anden berøring skal være et skud, og det skal foregå omkring ’D’et’. For at gøre tingene mere interessante, yderligere to angribere bør introduceres på et senere tidspunkt. Den første angriber skal lægge en bold af til den anden, som så skal passere til den tredje angriber, før han tager sit skud - endnu en gang på kanten af ​​'D'et'. Få dine angribere til at ændre vinkler og blande tingene lidt sammen, og få din målmand til at håndtere en række skud fra forskellige retninger. Denne øvelse er en fantastisk måde at udvikle skudstopfærdigheder og positionering.

3. Forsvar én mod én

Sæt en standard målstolpe op og placer en træningskegle 12 yards fra mållinjen. Placer yderligere to kegler 18 yards fra mållinjen – en seks yards til venstre for den første kegle, og den anden, seks yards til højre. Din målmand burde være på sin linje, og din angriber skal være ved den første kegle – med ryggen til mål. Placer en passer ved kegler to og tre, og sæt dem op med et dusin kugler hver. Øvelsen begynder med, at en pasningsspiller laver en simpel aflevering til angriberen ved den første kegle, der skal vende hurtigt med bolden og heade mod mål. Målmanden skal forsøge at indsnævre vinklen for et potentielt skud, holde øjnene på bolden og forblive på fødderne, mens angriberen stadig er i boldbesiddelse. Der skal gøres et forsøg på at angribe bolden og stoppe angriberen i at score.

4. Straffe

Dette er en meget simpel øvelse, der blot kræver en standard målstolpe og et straffespark. En angriber bør tage en række straffe – passe på at variere tempo, retning og stil med hvert spotspark. Træn din målmand til at se straffesparkstagerens kropssprog og tilgang; erfaring vil give målmanden et indblik i, hvor et spark kan være på vej hen. For eksempel, en særlig bred tilgang kan indikere, at skytten vil tage et skud i den modsatte retning, og en lige tilgang betyder, at skuddet er langt mere tilbøjeligt til at forblive centralt. Træn din målmand til at holde øje med skyttens plantede fod, da den retning, det peger i, kunne være en indikation af, hvor skuddet er på vej hen. En anden potentiel give-away er skyttens hofter. Få din målmand til at se, hvor hofterne peger i det øjeblik, skuddet tages - hofterne vil ofte åbne sig i den retning, bolden er på vej, når et "pasnings" skud bliver taget.

5. Reflekser og smidighed

Denne øvelse er en fantastisk måde at give både din målmand og dine angribere noget kvalitetsboldtid på træningsbanen. Sæt et provisorisk mål op ved at bruge to kegler med ca. 12 fod fra hinanden. Du skal bruge flere bolde til denne øvelse, og masser af ekstra trænere eller spillere til at hente egensindige skud. Stående omkring 12 yards fra målmanden, der skal være to angribere på hver side af målet. Den første spiller tager et skud, og vogteren skal springe på benene, drej 180 grader og forsøg at stoppe skuddet fra den anden spiller. Så rejser målmanden sig igen, og vender sig mod den første angriber for at stoppe det næste skud. Dette kan være en drænende oplevelse for en målmand, så det bør ikke vare i mere end to eller tre minutter. Imidlertid, hvis det udføres regelmæssigt, det bør finpudse din målmands smidighed, reflekser, benstyrke og beslutningsevner.

Der er bogstaveligt talt snesevis af målmandsøvelser at vælge imellem, men det er vigtigt at vælge et program, der giver din spiller et alsidigt færdighedssæt. Gentagelse og variation er nøglen til succes.